Risotto szpinakowe z serem feta


Najlepsze potrawy są te, które wymyślimy biorąc pod uwagę składniki, które aktualnie posiadamy.
Nie wiem czy to gdzieś słyszałem czy wymyśliłem na poczekaniu🙂.
Jeśli dzisiejsze danie będzie dobre, jestem prawie pewien, aczkolwiek zgodnie z powyższym jest to kolejny eksperyment.

Przepis bardzo podobny do Risotta szpinakowego z pieczarkami ale będziemy tym razem potrzebować:

Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 500 g ryżu
  • 1,5 l wody
  • 2 kostki bulionu
  • 100 g serka topionego, śmietankowego (2 szt. prostokątne)
  • 10 dkg sera żółtego (30%)
  • 15 dkg sera feta
  • pieprz, chilli, Vegeta, sól

Z 1,5 l wody i kostek bulionu przygotowuję wywar.
Rozmrożony szpinak z pokrojonym na kawałeczki czosnkiem duszę z dodatkiem Vegety i pieprzu.
Smażę ok. 10-15 minut i dodaję ryż. Ciągle mieszając mieszam aż stanie się szklisty i lekko miękki.
Podobnie jak w tamtym przepisie dolewam pół szklanki wywaru. Kiedy ryż wchłonie płyn znowu dolewam. Czynność powtarzam 3-4 razy.
Tym sposobem gotuję ok. 20-30 minut aż risotto będzie gęste, ryż miękki ale nie rozgotowany.
Ugotowane risotto przekładam do szklanej misy do pieczenia, rozprowadzam równomiernie.
Następną warstwą jest potarty ser feta, na który układam pokrojoną w plasterki cebulę.

 

Do większego pojemnika wlewam 250 ml pozostawionego wywaru, dodaję serki i mieszając rozpuszczam i zalewam całość w misie.


Jeszcze posypuję startym żółtym serem i wstawiam do piekarnika na 220 stopni aż do momentu waru (ok. 20 minut).



0 Komentarze