Bogracz wegetariański


Czas na kolejny eksperyment, a jak przystało na eksperymenty nie wszystko musi być idealne, aczkolwiek wynik smaczny.

Składniki:
  • 2 - 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki (np. czerwona i żółta)
  • 5 większych pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 160g sojowych pasków - proteina sojowa
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • pieprz
  • chilli
  • Vegeta
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela ang.

Sojowe paski z łyżką Vegety i odrobiną pieprzu zalewam wrzątkiem i odstawiam pod pokrywką na 1h.
Pokrojone cebule, papryki, pieczarki, marchewkę pietruszkę i seler wrzucam do większego garnka wraz z czosnkiem i przyprawami. Duszę na oleju aż papryka zmięknie ok. 15-20 min.


Odcedzam sojowe paski (wodę wylewam, nie nadaje się do spożycia) i dodaję do duszonych warzyw.


Duszę razem kolejnych 15 min. dodając w razie potrzeby odrobinę wody aby się nie przypaliło.


Następnie dodaję przecier pomidorowy i całość zalewam 2 litrami wody.
Gotuję aż wszystko będzie zmięknie, w trakcie dodaję przypraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Z jajek i mąki przygotowuję masę podobną do lanego ciasta, z tym że nie może być lejące.
Nabierając na czubek łyżeczki dodaję do gotujących się warzyw z soją.


Ponieważ dla mnie był to eksperyment, więc kluseczki wyszły za duże. Nabierałem zbyt dużo na łyżeczkę. Zagotowuję ok. 5 minut i danie gotowe do spożycia, ale nie zapomnijcie dmuchać😉.
Smacznego.

0 Komentarze