Boczniaki a'la flaczki


Boczniaki z własnych zbiorów z paczki słomy zakupionej przez kolegę.

Składniki:
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 por (biała część) 2 kostki bulionu warzywnego
  • pół łyżki majeranku
  • pół łyżki tymianu
  • liść laurowy
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka papryki słodkiej
  • sól, pieprz, ewentualnie chilli
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Ugotować 1,5 litra bulionu dodając liść laurowy i ziele angielskie.
Warzywa i boczniaki pokroić na paseczki i smażyć z plastrami pora ok. 5 minut aż do zmięknienia, dodać podsmażoną cebulę i dusić kolejnych ok. 5 minut.
Dodać bulion oraz przyprawy w wyżej wymienionych proporcjach, sól pieprz do smaku, dla osiągnięcia lepszego pikantnego smaku można dodać chilli.
Gotować 20 minut i zaciągnąć śmietaną z łyżką mąki.
Wymieszać, zagotować i ...jeść.😉

0 Komentarze